8/13/2016

Asosyal Bir Meslek Mi Yapıyoruz?

Baştan şöyle diyebilirim ki, mesleği bilmeyenlerin ya da yeterince tecrübe etmeyenlerin düşüncesinin aksine yazılım geliştirme çok da sosyal bir iştir.  Nedense bilgisayarla uğraşan insanlar iş dışındaki hayatlarında genellikle asosyaldir görünümlüdür diye bir algı var ama en azından benim etrafımdaki insanlar içerisinde bir oran yaparsak, diğer mesleklerden de çok farklı değil. Sadece bilgisayarda daha fazla geçiriyor olabiliriz, o kadar.

Bir yazılım için geliştirilirken, bunun analizinin yapılmasından sürümünün hazırlanmasına kadar geçen sürede bir çok insanla temas kurmak zorundayız. Hatta benim de öyle kapanıp bütün gün sadece kod yazdığım da sık değildir. Çeşitli vesilelerle bir çok kez gün içerisinde ekip arkadaşlarımla ya da başka ekiplerle görüşürüm. Bu kurumsal bir düzen de olabilir, serbest meslek bir düzen de olabilir aslında.

Ayrıca, insanların arasında dialogların azalmasına sebep veren araçlardan da çok hoşlanmam. Evet, bütün gün birilerinin zırt pırt işinin ortasına seni kesmesi çok büyük verimsizliğe sebep verir ama iletişim kanalını top yekün kapatmamak lazım bir yandan da. Mesela, karşılıklı oturan iki kişinin bir messenger ile konuşması bana saçma geliyor (evet ben de yapıyorum bazen :))

Hiç yorum yok: