9/03/2016

İstanholm Sendromu

Bizim meslek, sermayesinin bilgisayar olması dolayısıyla taşınmaya müsait bir ortama sahip. Yalnız, evden ya da sağdan soldan çalışmak bir kenarda dursun, iş maalesef ancak büyük şehirlerde bulunabiliyor. Büyük şehir derken onlar da genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir. İstanbul bu konuda da memleketin amiral gemisi zaten.

Bu dediğim, bizim sektöre özel bir durum değil elbette; daha çok bir Türkiye gerçeği. Bunun altında da bir çok sosyo ekonomik neden yer alıyor. Bakılırsa Türkiye'nin birçok kentindeki üniversitelerde teknokentler de açılıyor ama henüz Anadolumuz'da ya da Trakya da alıp yürüyen bir firma duymadım maalesef. Bu durum yakın gelecekte de değişebilir gibi görünmüyor.  Buradaki engelleri pazara yakınlık ile açıklamak bence çok mümkün değil gibi görünüyor. Halbuki büyük şehirlerin maliyetleri de çok yüksek bir yandan da. Yetenekli insanların takıma dahil edilmesi ve nispeten küçük şehirlerde yaşamaya ikna edilmesi bence mümkün ama yüksek turn-over oranının olduğu bir sektörde, hem çalışan hem de işveren için en büyük problem olarak bunu görüyorum.

Arada şöyle bir anımı da paylaşmak istiyorum. Birkaç ay önce, bizim sektörde büyük bir firma, bir işi üstlenmek için görüşmeye gelmişti. Görüşürken, bizim arkadaşlardan biri, turn-over oranlarını sordu firma yetkilisine. Sonuçta bir know-how aktarımı da yapılacaktı ve sürekli değişen insanlar bizim açımızdan büyük problem yaratabilirdi. Sayın yetkili, İstanbul'daki ofislerinde bu sürenin 1,5 sene olduğunu; ama İzmir'de nadiren işten ayrılma yaşandığını çünkü ayrılanların kolay kolay iş bulamadıklarını gurur duyarak anlatmıştı.

Diğer bir opsiyon da home office çalışma elbette. Yalnız, home office olayının iş veren tarafından yatmak olarak algılandığı ve bazı kişiler tarafından da bu şekilde suistimal edildiği ülkemde artık bunu düşünmekten vazgeçtim. Halbuki bence sürdürülebilir bir şekilde icra edilmesi mümkün. Scott Hanselman'ın güzel bir yazısı var bu konuda, herkese tavsiye ederim.
http://www.hanselman.com/blog/BeingARemoteWorkerSucksLongLiveTheRemoteWorker.aspx

Artık, yaşama şartlarının gittikçe zorlaştığı büyük şehirlerde, bu durumun uzun vadede doğal bir sonuç olarak değişeceğini düşünüyorum. Esasında bunu umut ediyorum diyebilirim şimdilik.

Hiç yorum yok: