5/19/2016

Kervan Yolda Düzülür Mü?

Daha önceki yazımda, aktif bir projeye, yeni gereksinimlerin dahil edilirken yarattığı etkiler hakkında bir yazı yazmıştım.

"Kervan Yolda Düzülür" (KYD) ise karşımıza başka bir yaklaşım olarak çıkmakta :) Bizim insanlarımıza özgü bir davranış mıdır bilemedim; ama  düşünüp taşınıp, sonrasında iş yapmak bize zor geliyor nedense. Yazılım geliştirme döngüsünde, elbette herşeyi önceden kestirmek imkansız; fakat bunun tersini de düşünmek fazla saflık oluyor. Bundan dolayıdır ki; bir ürün veya yazılımın geliştirmeye başlamadan önce; sonuçta ne değer üretilmesi bekleniyor, bunun bir resminin çıkartılması ve en azından kullanım durumlarının bir başlığının çıkartılması önem arz ediyor. Kullanım durumlarının birçoğunun altı, proje devam ederken yinelemeler boyunca doldurulabilir.

Şimdi sizi duyar gibi oluyorum; bir önceki yazımda kastettiğim gibi kritik bir detay çıkarsa ne olacak? Bu riski indirgemenin etmenin yollarından biri, kullanım durumları başlık olarak çıkartıldıktan sonra, bu kullanım durumlarının değerini belirlemek ve değeri yüksek olanları önceliklendirmek olabilir. Öncelikli olarak hayata geçirilen değeri yüksek kullanım durumları ile değerimizin büyük bir kısmı daha az riskli bir yola sokulabilir ve doğal olarak değer teklifimizi daha erken hayata geçirmeye başlayabiliriz. Bunların  dışında, değişen gereksinimler veya  öngörülemeyen unsurlar her zaman olacaktır hayatımızda ve bizim işimizin doğasında vardır. Bu durumları da yönetmemiz gerekmektedir. Aslolan projeyi bitirmek kadar, istenilen değeri de yaratmaktır.

Hiç yorum yok: