5/28/2016

Full+Fullstack Yazılım Geliştirme

Şahsen her zaman bir geliştiricinin gerektiğinde fullstack çalışmasından yana oldum. Daha da doğrusu sadece frontend geliştirmek için bir kişinin uzmanlaşması kafama çok yatmazdı. Nedeni de basit çok basit aslında; daha efektif olduğunu düşünüyorum. Bir kişi backend ile uğraşırken, bir kişi frontend ile uğraşırsa; herhangi bir değişiklik için iki kişinin bu konu üzerinde mutabakat yapması ve zaman ayırması gerecek. Bir de iki bileşenin planlaması ve sürümü ayrı ayrı yürütülüyorsa, bu ciddi sıkıntı yaratabilir.

Son yıllarda geliştirdiğim web uygulamalarında, görsel tasarım yapan ve HTML üreten bir tasarımcı rolü ile çalışmalarımız oldu. Fakat HTML'in detaylandırması ve bunun dinamik bir uygulama olarak kodlanması fullstack çalışan geliştiriciler tarafından yapıldı her zaman. Bu şekilde iyi bir çalışma ortamı tesis ettiğimizi düşünmüşümdür hep .( Daha da eski günleri yad edersem, bir web tasarımcımızın olmadığı zamanlarda mühendis kafasıyla ne arayüzler hazırlardık, hatırladıkça efkarlanırım :P )

Gene de frontend geliştirici olduğunu söyleyen insanlara saygım sonsuz, yaptıkları işin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Orada da ciddi büyüyen bir ekosistem var; ayrıca backend ne kadar sağlam olursa olsun, kullanıcılar bir arayüz üzerinden uygulamamız ile etkileşiyor ve hikayenin çok önemli bir kısmı orada yazılıyor.




Hiç yorum yok: