5/13/2016

Hergün Yeni Bir Gereksinime Uyanmak

Elinize vicdanınıza koyun da söyleyin:  10 aylık bir projeniz var, hatta 5 versiyon da canlıya çıkmışsınız. Son ay, ürün ekibi sizden geçmiş yaptığınız bir özelliği değiştirmenizi isterken, bir de dramatik değişiklikler gerektiren yepisyeni kritik bir özelliği canlıya geçirmenizi istedi. Sizler,  bu durumu nasıl karşılardınız?

a) İntihar ederim
b) Kan çıkar
c) Seve seve kabul ederim
d) Bu özelliği ötelemeye çalışırım

İlk iki seçeneği seçiyorsanız, zaten yanlış işi yapıyorsunuz diyebilirim hemen :) Proje kültürümüz, projenin zamanında ve bütçesinde bitmesine o kadar da odaklıdır ki, böyle bir durum büyük bir günah olarak görülecek ve herkes burada takla atma yoluna (d şıkkına veya varyasyonlarına) gidecektir. Bir alternatif, başka bir özellikten tasarruf edilerek durumun idare edilmesi olabilir. Fakat sizce de burada bir yanlışlık yok mu?

Bir yazılım ekibi olarak, günün sonunda yükümlü olduğumuz mesele bir projeyi tamamlamak değil; yaptığımız işlerle bir değer yaratmak. Bu noktada, yaşayan ve yaşayacak bir ürünle ilgili planlar yapmak, bir yazılımı proje olarak planlamaktan daha faydacı olacaktır diye düşünüyorum. Burada proje yönetimi disiplinini kestirip atmaktan bahsetmiyorum elbette ama bakış açımızı da değiştirmemiz önemli bence.

Sakın dediklerimden "Kervan Yolda Düzülür" anlamını da çıkarmayın. Bunu bir sonraki yazımda ele alacağım :)



Hiç yorum yok: