10/14/2012

JsQueryExpression (jsqe.js)

Uzunca bir aradan sonra herkese merhaba tekrar. Uzun zamandır bloguma birşey karalayamadım ama o kadar yazmak istediğim şey oldu ki arada, kısmet bugüneymiş.

Bugün burada sizlere JsQueryExpression adlı projemi tanıtmak için yazıyorum.

Esasında her şey bir Microsoft CRM projesinde kafamın tasının atmasıyla başladı. Microsoft CRM'in OData uyumlu bir REST API'si bulunmakta. Ben de bu OData servisini kullanarak bir HTML+ Javascript geliştirmesi yapıyordum. Başladıktan ve bir müddet ilerledikten sonra OData için URI birleştirmekten kusacak gibi oldum. Bu işi daha sevimli ve daha az hataya açık bir  şekilde nasıl yapabiliriz diye düşünürken, gene MS CRM'in QueryExpression modeline benzer bir javascript kütüphanesi oluşturmayı kafama koydum. Esasında sonuç olarak sadece isimleri benzedi diyebilirim :)

OData protokolü ile uyumlu REST servislerinde kaynakları okumak için oluşturduğum, http://jsqueryexpression.codeplex.com/ adresinde host edilen projemi takdirinize sunarım. 

Maalesef MS CRM projemizin zamanlaması kritik bir konu olduğu için arkama dönüp bütün kodumu yeni oluşturduğum jsqe kütüphanesine çeviremedim. Sonrasında da bir daha OData servislere işim düşmediği için production ortamında rüştünü ispat edemedi. Bu yüzden mümkün olduğu kadar çok birim test oluşturdum. Tabi ki elimden geldiğince de test ettim. 

Kendim production ortamında kullana kadar veya birisi kullanıp bana OK verene kadar alpha release olarak kalacak. Bu arada kullanıp kullanmamak, sizin takdirinize kalmış. Yasal olarak bunun sizin alacağınız bir risk olduğunu söylemek zorunda hissediyorum kendimi. Lakin ben olsam, elimle URI birleştireceğime, bu kütüphaneyi kullanırdım :)

Arz ederim.



Hiç yorum yok: