3/13/2016

Toplantı Sorunsalı

İş yerinde çok mu toplantı yapıyorsunuz?
Kıytırık bir meseleyi iki kişi bir araya gelip görüşmek yerine, 10 kişilik toplantılar mı organize ediliyor?
Bazen ben bu toplantıda ne arıyorum diye kafanda düşünceler mi oluşuyor?

Eğer yukarıda soruların en az ikisine evet cevabı veriyorsanız, ortak bir yönümüz olduğunu söyleyebilirim.

Geçen bir yazıda okumuştum. Kurumsal Bey ile Semt Çocuğunun tarifi yapılıyordu (Espirili bir dille yazılmış yazıydı, bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim https://www.linkedin.com/pulse/semt-%C3%A7ocu%C4%9Fu-ve-kurumsal-bey-berkant-aydin). Eğer siz de benim gibi semt çocuğuysanız, toplantılara çok da meraklı olmadığınız aşikardır; fakat nedense bir o kadar da toplantılara meraklı bir zümre var etrafımızda. Toplantı yapmanın saçma bir şey olduğunu elbette söylemeyeceğim; ama bir yandan da acaba hiç toplantı yapmasak nasıl olurdu diye düşünmeden de edemiyorum :)

Şahsen toplantıların ciddi bir adabı olması gerektiğine inanıyorum (liste uzar gider de bir özet geçeyim sadece aşağıda):

  • Bir moderatör kesinlikle olmalı ve toplantının amacına uygun ilerlemesini sağlamalı. Geyiğe saranlardan bütün herkesi korumalı. (Moderatör bunu söyleyince kesinlikle karşısındaki ona bilenecek ama biri kötü insan olmalı bu durumda :))
  • Eğer sadece bir bilgilendirme toplantısı değilse, kesinlikle birisi karar tutanağı tutmalı ve bu tutanakta alınan kararların takipçisi olunmalı. (Bazen sadece havanda su dövülmüyor mu sizce? Hiç uygulanmayacak kararlar alınmıyor mı, ya da takip edilmesi gereken bir mesele ortada bırakılmıyor mu? Ee o kadar vakti niye harcadık ki o vakit!)
  • Herkes tam toplantı saatinde değil, o saatten birkaç dakika önce yerini almalı (Bu bizim milletimizin kanayan yarası maalesef). 
  • Toplantıya kesinlikle ilgisiz insanlar çağrılmamalı (Ben artık bazı toplantılara gitmiyorum bile, sen neredesin diye soran eden bile olmuyor!!)
  • Toplantıya sadece gerçekten ihtiyacı olanlar bilgisayar getirmeli ve telefonlar mümkünse kapatılmalı (Zaten gelenlere bakıyorumda, birçok kişi toplantıda sadece bilgisayarıyla ilgilenirken, orada ne olup bittiğinden haberi bile olmuyor).
Uzun lafın kısası, yanlış uygulamalarla birlikte bu toplantı sorunsalı büyük verimlilik kaybı yaşatıyor. Sadece toplantı süresi değil, öncesinde ve sonrasında kaybedilen vakte yazık oluyor.

Hiç yorum yok: