1/14/2010

Etiketleme Üzerine

Etiketlemede en önemli hususlardan biri tutarlılık. Aynı kayıt için etiketlerimizin birbiriyle çelişmemesi, sistem genelinde de aynı anlama gelecek varyasyonlardan sakınılmasını ifade eder. Örnek olarak seyahat diye bir etiketim varsa, gezi gibi bir etiket kullanmak çok da manalı olmayacaktır(biraz farklı anlamlara gelseler de).

Diğer bir husus da işe yarayan bir şey olması. Benim durumumdaysanız, etiketlerin bir blog için en iyi şekilde düzenlenmesi üzerinde duruyorsunuzdur. Amaçlarım; etiketler vasıtasıyla site içerisinde gezinmeyi kolaylaştırmak, kayıtlarım için kategorileme sistemi oturtmak, benzer kayıtları birlikte göstererek konu hakkında bütüne dikkat çekmek ve arama motorlarına daha sevimli görünmek.

Etiketleri belirlerken (Bunlar şahsi olarak kafama yatan düşüncelerdir, bir referans olması açısından yazmıyorum) :

Kısa, basit ve hatırlanabilir isimlerden oluşmalı,
Küçük harflerden oluşmalı ki tutarlılık prensibimize uysun (ya da hepsi büyük harflerden; lakin hiç büyük harflerden oluşan bir etiket gördüğümü hatırlayamadım),
Tekil ifadeler kullanılmalı,
Mümkün olduğu kadar tek kelimeden oluşan nitelemelerde bulunmalıyım.

Bundan sonra izleyeceğim yol, yukarıdaki prensipleri de göz önünde bulundurarak :

Etiketlerimde en bir kelime, kategoriyi belirlerken, diğer kelimelerde yazının içeriğinin dizinini oluşturmalı. Esasında etiketler ile kategoriler arasında pratikte bir fark var. Kategoriler sınıflardırma için kullanılırken, etiketler dizin oluşturma amaçlıdır. Benim durumunda blogger bu şekilde bir mekanizma sağlamadığı için etiketleri iki amaçlı olarak da kullanabilir kılmak istiyorum. Benim işime bu şekilde geliyor:)

Hiç yorum yok: